Angstklachten behandeling in Leiden

Gewone angst versus voortdurende intense angst (angststoornis)

Iedereen is wel eens bang of angstig. Dit is hele gezonde reactie waarmee je jezelf scherp zet op dreigend gevaar. Gevaar van buitenaf, dat heel reëel is en waar je maar beter op voorbereid kunt zijn.

Je kunt ook bang of angstig van binnen zijn. Bang om alleen gelaten te worden of iets niet goed te doen. Ook die angst is natuurlijk en nuttig.

Maar soms is de angst ongezond. Je bent dan heel vaak heel angstig is. Zo bang dat je er dingen voor laat, dat het je beperkt in de kwaliteit van jouw leven. Je stelt je niet aan, je voelt het echt zo. Maar het zou fijn zijn als je dat niet hoefde te voelen.

Bijna 15% van alle Nederlanders lijdt aan een angststoornis

Je staat niet alleen. Psychische klachten waarvan angst deel uitmaakt, komen vaak voor. Ze ontstaat meestal niet van de ene op de andere dag, de grens verschuift voetje voor voetje. Onmerkbaar, tot plots blijkt dat het uit de hand gelopen is. Je gaat de deur helemaal niet meer uit of staat urenlang deuren of gas te controleren of je handen te wassen.

Gevolgen van een angststoornis

Uiteindelijk kan een angststoornis ervoor zorgen dat je je werk, interesses en bezigheden verliest en zo heel erg eenzaam wordt. Je schaamt voor wat je doet en voelt je schuldig tegenover je omgeving. Tegelijkertijd zie je geen manier om het anders te doen. Je bent in de ban van de angst.

Wat kan Psycholoog Leiden voor je betekenen?

In eerste instantie kijk ik naar het soort angst. Afhankelijk van de uitkomst zal de behandeling bestaan uit:

  • Het vinden van de oorzaak van de angst;
  • Het koppelen van deze angst aan mogelijke gebeurtenissen;
  • Terugdringen van mogelijke chronische overbelasting.

Bij Psycholoog Leiden werk ik onder andere met gedragstherapie. Ik leer je lichamelijke reacties te herkennen. Deze reacties zijn te beïnvloeden door ademhalingsoefeningen en andere oefeningen.

Afhankelijk van jouw situatie gaan we bepaalde patronen doorbreken zoals: vermijdingsgedrag, drinkgedrag, gebruik van sederende middelen, hard werken, vluchten in dagdromen.

De fobie

Een gerichte angst voor bepaalde dingen, dieren of situaties. Die angst kan samen gaan met heftige lichamelijke reacties en paniekgevoelens. Je weet wel dat het gevaar niet reëel is maar de angst wint het van het gezonde verstand.

Een fobie gaat vrijwel altijd samen met vermijdingsgedrag: als je fobisch bent ga je de situaties uit de weg waarin je de angst hebt meegemaakt of waarin je vreest de angst te voelen. Daardoor word je belemmerd in het dagelijks functioneren.

Met een fobie heb je meestal ook last van verwachtingsangst: alleen al bij de gedachte dat je in een beangstigende situatie zult komen, heb je last van de angstklachten, angst voor de angst zeg maar.

Meest voorkomende fobieën:

  • Hoogtevrees
  • Angst voor grote en/of kleine ruimtes
  • Angst voor dieren, insecten en reptielen
  • Angst om te spreken in het openbaar
  • Vliegangst
  • Angst om auto te rijden

Er zijn nog meer fobieën dan bovengenoemde, denk je dat je een fobie hebt neem dan even contact op.

Online therapie

Angstklachten kunnen ook goed behandeld worden met online therapie, dit kan helemaal in je eigen tijd en tempo. Interesse? Klik dan even door naar: therapie online.

Heb je vragen over angst?

Neem dan even een kijkje op het angst forum: www.angstpsychologen.nl.
Je kunt hier anoniem je angst vragen stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen.

Herken je jezelf of heb je een vraag? Bel of mail Psycholoog Leiden voor een afspraak.